Kurs turystyki zimowej - podstawowy
05.04 - 08.04.2025 (4 dni)
Tatry
wolne 6 z 6 miejsc
1650 zł
Instruktor deklaruje, że kurs będzie realizowany zgodnie z programem Polskiego Związku Alpinizmu
DLA KOGO TEN KURS? Jeśli chcesz dowiedzieć się jak bezpiecznie i sprawnie poruszać się zimą w górach, dowiedzieć się jak poprawnie posługiwać się czekanem, chodzić w rakach, obsługiwać detektor lawinowy i poznać jakie są niebezpieczeństwa gór zimą. To szkolenie jest dla Ciebie:) Kurs jest podzielony na dwa etapy. Na pierwszym z nich skupiamy się podstawach bezpiecznego poruszania zimą po górach. Drugi etap wzbogacamy o elementy techniczne przydatne w bardziej zaawansowanej turystyce lub nawet przy działaniu w górach lodowcowych.
PROGRAM: Pierwszego dnia spotykamy się przeważnie około godziny 10 00 w jadalni schroniska Morskie Oko. Ostatniego dnia zajęcia kończymy w schronisku około godziny 14 00 – 15 00. Zajęcia praktyczne: Nauka chodzenia w rakach, hamowanie upadków i hamowanie (samoasekuracja) czekanem, stanowiska w śniegu. Podstawowe węzły, zastosowanie liny. Poruszanie się w terenie śnieżno-skalno-lodowym, stanowiska asekuracyjne i zjazdowe w śniegu i lodzie. Podstawy profilaktyki i ratownictwa lawinowego, budowanie jamy śnieżnej. Wprowadzenie do asekuracji lotnej – wycieczka w terenie wysokogórskim. Zagadnienia teoretyczne: Sprzęt i wyposażenie, specyfika turystyki zimowej, niebezpieczeństwa gór w zimie. Strategia i taktyka (cel, trasa, ludzie), biwaki zaplanowane i wymuszone. Lawinoznastwo, detektory LVS. Podstawy nawigacji.
Wykaz obowiązkowego ekwipunku, z którym każdy uczestnik ma stawić się na kursie to:
Podany ekwipunek osobisty jest niezbędny dla poprawnego uczestnictwa w kursie. W ten ekwipunek każdy uczestnik kursu ma się zaopatrzyć samodzielnie. Warto posiadać także (nie są to rzeczy obowiązkowe, ale ułatwiają życie):
Noclegi mamy już zarezerwowane w schronisku PTTK Morskie Oko. Cennik noclegów dostępny tutaj. W schronisku, ze sprzętu kuchennego dostępny jest jedynie czajnik. Natomiast jak to w schronisku w godzinach od około 8 00 (weekendy) lub 9 (w tygodniu) do 19 00, otwarta jest kuchnia z atrakcyjną ofertą kulinarną (dostępny jest też chleb w bochenkach).
Instruktorami na tym szkoleniu są licencjonowani instruktorzy Polskiego Związku Alpinizmu.